Мащабни ремонти на Морската градина във Варна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Николай Пашов, директор на фирмата изпълнител на проекта: Проектът включва анализ на историческото развитие на всяка една зона и възможности за възстановяване на функцията и визията от първоначалния им образ. Mакетът на Черно море ще се възстанови в оригиналния му вид като в момента проблемите, които има там, при листопада, те запушват съществуващите отводнителни канали. Предвидили сме нова дренажна система.
Христо Иванов, зам. Кмет на Община Варна: Розариумът е следващата зона – това е зоната между Пантеона и зоопарка. Там ще бъдат възстановени розовите насаждения, кътовете за отдих, водните огледала и всичко, което е било в първоначалния вид.

За зелената площ под Пантеона е предвидена подмяна на тревната площ и оформяне на цветни градини, така че зоната да се обособи за разходка и почивка. Алпинеумът и любимото на варненци Мостче на желанията също ще бъдат благоустроени. Инж. Пашов уверява, че реконструкцията ще се направи с подходящи материали, които да отговарят на първоначалния облик на пространството. Самото мостче ще бъде изградено от стоманени елементи, с нова подова дървена конструкция и парапет от лиственица. Предвиденият гаранционен срок на всички конструкции е 10 години, за настилките - 4.