Н. Пр. Джънг Джингю: Всичко в България е изненадващо за мен

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според него все още е рано да се правят прогнози какви ще бъдат резултатите от активната дипломация между Северна и Южна Корея, но първата стъпка е направена. Казва, че най-трудна му е била българската азбука, но обеща, че ще продължи да учи езика ни.

Какво още каза дипломатът за историческите срещи, за любимите туристически дестинации и за футбола? Вижте в "Денят започва" какво каза Н. Пр. Джънг Джингю с разговор с журналиста от БНТ Теодора Гатева.

БНТ: Тук сте отскоро. Какви са първите Ви впечатления? Нещо изненада ли Ви?

Н. Пр. Джънг Джингю - посланик на Република Корея в България: Знам, че България е най-добрият производител на розово масло и кисело мляко в света. Известна е и с много красивите си Черноморски курорти. Всички места и всичко, което до сега съм имал възможност да видя, е изненадващо за мен.

БНТ: Били ли сте някъде извън София?

Н. Пр. Джънг Джингю - посланик на Република Корея в България: Пловдив. Посетих града, за да участвам в икономически форум, чийто домакин беше град Пловдив. Впечатленията ми са, че става дума за един модерен, много добре организиран и много удобен град.

БНТ: През последните месеци Корейският полуостров често попада в новините - през април президентът на Южна Корея Мун Дже-Ин се срещна с лидера на Северна Корея Ким Чен-Ун. Преди броени дни Ким се срещна и с Доналд Тръмп. Какво е вашето мнение за тези срещи? Каква беше реакцията на обикновените хора в страната ви?

Н. Пр. Джънг Джингю - посланик на Република Корея в България: Хората приветстват от цялото си сърце - не само срещата между Северна и Южна Корея, но и тази между САЩ и Северна Корея. В сравнение с миналото, сега хората изразяват подкрепа, преди те не вярваха на северенокорейския режим. Но след срещата между лидерите на двете страни, хората много бързо променят мнението си и са положително настроени към случаващото се. Същото се отнася и за срещата със Съединените щати. Всички смятат, че доверието е най-важното нещо, най-важният елемент, който трябва да се запази между отделните страни.

БНТ: Мислите ли, че това е началото на дългосрочно подобряване на отношенията между двете Кореи? Възможен ли е мирът?

Н. Пр. Джънг Джингю - посланик на Република Корея в България: Все още е много рано да предскажем финалния резултат. Най-важното нещо е, че направихме историческа стъпка, и тази стъпка ще направи възможен всеки следващ диалог, всички следващи преговори. И другото най-важно нещо е да се изпълнят точките, заложени в документа, подписан между лидерите. Все още не говорим при какви условия може да бъде постигнат мир. Най-важното е двамата лидери да направят така, че заложеното в споразумението да бъде изпълнено.

БНТ: Според предшественика Ви отношенията между Република Корея и България са по-добри от всякога. Има ли конкретна причина за това и как смятате да продължите тази тенденция?

Н. Пр. Джънг Джингю - посланик на Република Корея в България: Отношенията между Република Корея и България са много добри, както вие споменахте, но до сега са били подценявани. Страната ни е седма в света по търговски оборот, с годишен стокообмен в размер на над един трилион ерво. България заема централно място в Европа и на Балканите. Като се имат предвид тези факти, смятам, че имаме да извървим дълъг път и потенциално бихме могли да имаме още по-добри взаимоотношения. Ако правилно "запалим" този потенциал, икономическото ни сътрудничество може да бъде много по-продуктивно.

БНТ: Страната Ви е известна с технологичните си постижения, но заедно с това успявате да съхраните традициите и обичаите си. Каква е тайната на този баланс?

Н. Пр. Джънг Джингю - посланик на Република Корея в България: Да, общото разбиране е, че корейците наблягат върху технологиите и индустрията. Но традициите са много важни за творчеството и новаторството - в изкуството, в спорта, както и по отношение на традиционната кухня. Така че Република Корея се опитва да балансира между новото и традиционното. В този баланс се крият и добрите постижения. Смятам, че и България добре се справя в балансирането между традиция и модерно, както и в създаването на добре квалифицирани кадри.

БНТ: Кои са вашите три любими места в родината ви, които бихте препоръчали на българите, които посещават Южна Корея?

Н. Пр. Джънг Джингю - посланик на Република Корея в България: Преди всичко столицата Сеул. Много добре балансиран мегаполис. Модерен, удобен и комфортен - не само за туристи, но и за предприемачи и чиновници. Второ - остров Чеджу, една от най-известните туристически дестинации. Това е много красив остров. Известен е и с производството на плодове и зеленчуци. Кьонджу - един от най-традиционните корейски градове. Пазител е на хиляди години история - на будизма, на конфуцианството, като едновременно с това съчетава и най-новите, съвременни архитектурни тенденции. Като всичко това е съчетано много добре.

БНТ: Знаете, в момента светът е футбол - какви са очакванията за представянето на отбора на Южна Корея?

Н. Пр. Джънг Джингю - посланик на Република Корея в България: Футболът е един от най-популярните спортове в република Корея. Така че ние подкрепяме отбора ни на Световното, нищо че вече два пъти бяха победени. Но се надяваме играта ни да е по-добра срещу Германия и в мача, който ще се играе на 27 юни, ние да победим.