На бунт срещу дълга

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гост в "Денят започва с Георги Любенов" беше Антон Кутев, член на Националния съвет на БСП.

Според него има алтернатива на управляващата коалиция и нещата се решават през избори. "Ако не е тази коалиция, ще е друга", каза той. За него стабилността не трябва да е на всяка цена. По негово мнение Бойко Борисов за последните шест месеца е влязъл трайно в историята с три ключови решения, които биха могли да доведат до национална катастрофа. Първото решение е провалът на Южен поток, второто е позицията спрямо Русия в конфликта с Украйна и третото е дългът от 16 милиарда, обясни Кутев.

Според него виновник за спирането на Южен поток е Борисов, защото е избрал за външен министър Даниел Митов, който е очевидно про-НАТО-вски настроен. Той смята, че външният министър на страната ни трябва да говори английски, да е добре приет във Вашингтон и в европейските столици, но трябва да може да говори и с руснаците. "България е единствената държава в Европейския съюз, която има четири фактора в себе си. Ние сме славяни и това ни прави общи с Русия, ние сме православни, ние пишем на кирилица и ние сме с обща история", обясни Кутев. Според него именна заради това ние можем да бъдем мост към Русия.

За дълга Кутев обясни, че кабинетът Орешарски е взел дълг от 1 милиард с 3.5% лихва, а сега тези 16 милиарда ще са с почти 10%. Той обясни, че кабинетът Орешарски е поел 4 милиарда резерв, а е оставил 6 милиарда. Според Кутев Тройната коалиция е било последното българско правителство, което не само е плащало всички вноски по дълговете и не е взимало кредити за това, а дори е платило 2 милиарда повече.