На Иван Андонов с обич. Филмът "Поне за миг да полетя"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За филма "Поне за миг да полетя", посветен на живота на големия български актьор и режисьор Иван Андонов, разговаряме с Галя Кралева, режисьор и Люба Маричкова - съпруга на Андонов. Премиерата на филма е на 18 ноември в кино "Люмиер" като част от Киномания.

Според Кралева, всеки филм е едон пътешествие, но във филма за Иван Андонов тя е срещнала едно голямо "духовно пространство". Екипът се е опитал да покаже именно духа на Андонов. "В нашия филм събрахме различни гледни точки. На първо място - това е съпругата, човекът до него, негови приятели, роднини, хора, с които е работил, местата, където е снимал". В хода на снимките Кралева е опознала Иван Андонов с "неговата изключителна работоспособност" във всичко, във всеки един момент от живота му и във всяко едно от изкуствата - като художник, режисьор, актьор, творец на анимационно кино. Той има и един текст на песен, предназначен за Кирил Маричков, от който е взето заглавието на филма "Поне за миг да полетя".

Люба Маричкова добави: "Музата на Иван не бях аз. Иван имаше много музи и това бяха изкуствата, с които се занимаваше. Аз бях един добросъвестен чирак, може би съм допринесла да се свърши повече работа, но муза не." По нейните думи Андонов е обичал много изкуства и непрекъснато е учел, затова и не е спирал да учи. Маричкова отбеляза, че почти всичко от личните й усещания, спомени, чувства за Иван Андонов са споменати във филма. Според нея най-голямо удовлетворение Андонов е имал, изненадващо, от брането на гъби. Инаме гледал и филми, но своите не е обичал да гледа, за да не вижда дефекти и да се ядосва.

Документалният филм за Иван Андонов ще има прожекции в кината "Одеон" и "Люмиер".

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад