На прицел: разследващата журниластика

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

БНТ започва един нов проект тази вечер - документална поредица за организираната престъпност у нас - "На прицел". Автор е Слави Ангелов, журналист, главен редактор на в-к "168 часа".   Той беше гост в студиото на "Още от деня".

Няма да разказваме на зрителите за някакви престъпления, а ще им покажем как се е променил престъпният свят в България през последните години, посочи той и допълни, че действащите лица са различни - едни ги избиха, други се оттеглиха. "Там текат възможно най-естествените процеси в живота, има регулация, която е моментална". Схемите са различни, моралът е друг, правилата на играта се промениха. "Нашата цел е да покажем на зрителите тези престъпления отвътре", каза той. "Има престъпления, които са заснети в годините и ще ги покажем. Има шокиращи неща наистина с хора, които участват в тези престъпления, организират и посредничат - да видят как реално се случват тези неща, какви са механизмите".

Интересни факти за убийствата на банкера Емил Кюлев и на Илия Павлов ще могат да видят зрителите в документалната поредица.

Слави Ангелов заяви, че винаги е имало чадър и властта съзнателно или несъзнателно подпомага извършителите на тежки престъпления, като при различните престъпления този чадър е различен. Една от частите на тези 12 филма ще бъде свързана с корупцията в МВР, подчерта той. Слави Ангелов беше категоричен, че фактите, които присъстват във филмите са такива, че никой не може да ги оспори.

Тази вечер в 22.00 часа по БНТ1 ще бъде излъчена първата серия на поредицата.