Най-новото от света на медицината – „умна“ кожа и пластмасов мускул с памет

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Учени от Националния университет в Сеул, Южна Корея, са изобретили „умна“ кожа с вградени сензори, които създават усещане за докосване. Тя може да се опъне около цяла протеза. Нейните функции не се свеждат само до засичане на натиск. В изкуствената кожа има сензори за температура, влажност, опън, нагреватели и разтягаща се мрежа от електроди за нервна стимулация. Учените посочват, че материалът осигурява възможност за по-бързи реакции, като в същото време много по-реалистично пресъздава способността на истинската кожа да усеща света.

Нови открития в изкуствените материи са направили и учени от Кеймбриджския университет. Те са разработили първия изкуствен мускул, от мека пластмаса, който може да се учи и да помни движения. Изобретението функционира по паметта на истинския мускул. След продължителни упражнения по пиано, например, пръстите започват да извършват движения, без да мислим за тях.

Нов метод за диагностициране на болести създадоха учени. Диагностиката се извършва чрез дигитални снимки на езика. Помните ли, когато майка ви ви караше да се изплезите, за да провери дали езикът ви е бял? Е , методът е същият, но дигиталните снимки разкриват обезцветяване, удебеляване, текстура и други фактори, свързани с различни заболявания. В сегашната си форма системата за автоматична диагностика позволява разкриването на 14 различни заболявания.

Акценти