НАП пусна мобилно приложение за проверка на фалшиви и истински касови бележки

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мощен инструмент за гражданският контрол. Така от НАП описват новото приложение. Проверката става чрез сканиране на QR код, който до края на годината ще стане задължителен за всяка касова бележка.

QR кодът на касовата бележка се сканира в приложението. Така то показва дата, час на покупката, стойността на покупката и номер на касовата бележка. Ако има разминаване между информацията в касовата бележка и приложението, то можем да подадем сигнал към НАП.

Можем и да направи справка дали касовата бележка е получена в НАП. При проблем се появява червен екран. Приложението работи от две седмици и вече има 50 хиляди абоната. Един от тях е Иван Христов.

Иван Христов - потребител: Ще е ясно в крайна сметка дали всичко е наред или не е и дали ни лъжат или не.

Все още няма подадени сигнали в НАП, но Иван смята хората тепърва ще звънят. Илияна Ангелова обаче, която работи с клиенти всеки ден, не мисли така.

Илияна Ангелова - служител в специализиран магазин: Не им се занимава обикновено. Дразнят се на момента и като се приберат в къщи вече не ги интересува. Много хора дори не си взимат касовите бележки. Бих казала едни 80% от клиентите. Надявам се, че просто с времето да разберат, че това е важно нещо и за търговците - тези, които си плащат всичко и са изрядни.

Според НАП най-често има проблеми с касовите бележки в нощните заведения.

Росен Бъчваров - говорител на НАП: При които делът на недеклариране на плащане надминава 85%. Тоест едва в 15% от случаите имаме съвестно отчитане на оборота.
Сега се надяват, че приложението ще промени съотношението. А и напомнят, че чрез него могат и да се регистрират касови бележки за лотарията на НАП, късметлиите могат да спечелят 50 хиляди лева.