Напусна ни италианският кинорежисьор Еторе Скола

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Професор Божидар Манов разказва за наследството, което ни остави починалия световно известен италиянски кинорежисьор Еторе Скола. Скола почина на 19 януари в Рим. Той е създател на над 30 емблематични филма, сред които "Балът" от 1983 г., който печели Сребърна мечка на фестивала "Берлинаре", сезари за най-добър филм и режисура, както и номинация за "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм.

За този свой филм режисьорът казва: " Защо бях толкова привлечен от "Балът"? Може би защото моите филми от "Обичахме се толкова много" да "Терасата", са повече театър, отколкото кино. Но най-вече, защото в "Балът" открих трите теми, които ме преследваха - времето, самотата и личната история, която подхранва официалната история."

Според проф. Божидар Манов "Балът" е не само великолепен филм, но и чисто кино. Манов отбеляза, че номинацията за чуждоезичен филм е нелепа, тъй като в този филм няма диалог, няма текст. "Без нито една дума, филът успява да разкаже половин век от историята на Европа в един танцов локал. Сменят се костюмите, гримът, музиката, интериорът, остаряват някои от персонажите и така върви един четлив разказ за голямата история на Европа от първата до втората война по един перфектен начин, с изключителни типажи, характерологии, с които само един голям майстор може да направи".