"Снимка с Юки" - Лъчезар Аврамов и Димитър Стоянович

Предаване: Панорама, 29.03.2019

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Филмът "Снимка с Юки" е за съвременния човек, който непрекъснато прави планове, а накрая се оказва, че те не се сбъдват.

Димитър Стоянович обясни, че идеята за филма идва от разказа на Мирослав Пенков от неговия сборник с разкази "На изток от Запада". Авторът живее в новия свят и пише на английски. Сборникът е издаден първо на английски.

За интернационалния състав на участниците във филма Лъчезар Аврамов обясни, че това не е нарочно търсено, за да произведе по-голям интерес. Странният подбор, на се е наложил от спецификата на сценария. Екипът е разнообразен - освен българи, има японка, германец.

Режисьорът защити тезата, изложена във филма така:

"Ужасното всеобщо възгордяване, че нещо зависи от нас и тази подмяна на ценностите, която всеки по-чувствителен човек я усеща и вижда и това, че ти се осмеляваш да си мислиш, че решаваш и че зависи нещо от тебе, това е нещо много опасно и страшно. ... Не просто акта на планирането, а идеята, че ти можеш да си господар на живота си, тази много ужасяваща, много антихристиянска доктрина, която всички усещаме около нас, на т. нар. позитивно мислене /wishful thinking/ т.е. без никакви усилия, без никакво развитие аз ще си повтарям, че нещо ще стане много хубаво и то накрая ще стане... Това е варварски, племенен сатанизъм, магия в най-лошия смисъл..."

Затова Аврамов смята, че с това трябва да се внимава, защото иначе цялата система се обрича на вечно нещастие.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад