Николай Велков за създаването на КТБ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Николай Велков, адвокат и бивш председател на Надзорния съвет на Корпоративна и търговска банка, подчерта в "Още от деня", че е бил консултант при покупката на банката от Булбанк навремето и един от хората, които са участвали в ръководството на банката. "Това се случи 1999-2000 година", припомни той,  при приватизацията на Булбанк, която е държала 99% в КТБ и е продала тогава своето участие.

Идеята за покупката на КТБ сме обсъждали с Цветан Василев и той участваше в реализацията на тази сделка, каза Николай Велков. Появи се в управлението малко по-късно, първоначално не одобряваше покупката на банката, даже ме нарече "авантюрист", после му хареса идеята, взе дейно участие в работата на банката, впоследствие изкупи основния пакет акции, спомни си Велков. Познавахме се отдавна с Василев, още когато работеше в ЦКБ, аз го поканив в КТБ, каза още бившият председател на Надзорния съвет на банката. Първите директори бяха г-жа Газдова и Иван Константинов, каза още Велков. Заедно с Цветан Василев Николай Велков е работил в КТБ 5-6 години.

Различия и несходство в характерите с Василев са сред причините, които Велков посочи за напускането му през 2005-2006 година. Разминахме се в основните тези как да продължи банката. Това беше период на сериозна конкуренция между банките, моята теза беше, че трябва да влезе външен инвеститор в банката, а акционерите до този момент да остане с миноритарно участие, но тогава г-н Василев не прие моята идея, той предпочете да реализира по друг начин акционерното участие, разказа Николай Велков.

Още от самото начало Цветан Василев е имал участие в банката през своя компания с около 10%. Как се става мажоритарен собственик - с изкупуване акциите на останалите акционери чрез увеличение на капитала, обясни Велков. Василев е добър банкер, добър финансист, подчерта той.

Велков коментира и 205-те милиона, като каза, че не може да твърди, че Василев ги е взел, призна си, че и той е взимал пари на каса. В тефтера на главния счетоводител поне трябва да са записани тези милиони, че са взимани, поясни Велков.