Томислав Дончев за работата на Европарламента и актуализацията на бюджета

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В последните години не е имало предизборна кампания, в която да не съм участвал, така че със сигурност ще имам отношение и към есенната кампания за парламентарните избори, каза Томислав Дончев в студиото на "Още от деня", въпреки че в момента е депутат от ГЕРБ в Европейския парламент. В ролята на какъв - предстои да видим, допълни той.

Според Дончев голямата разлика между българския и европарламента е в това колко сме загубили в диалога, в търсенето на компромис, когато се вижда че са основополагащи механизми за работа те в Европейския парламент. Да имаш партньор, дори да си на различно мнение, да водиш преговори, да стигнеш до съгласие и да си удържиш на думата е ключова характеристика на всички процеси там, подчерта евродепутатът от ГЕРБ.

Дончев коментира и работата на настоящето Народно събрание, в което и той беше депутат, и заяви, че едно от последните действия на този парламент е с актуализацията на бюджета да осигури буфер на служебното и на следващото правителство. Не само ситуацията с КТБ, но и положението с еврофондовете, най-вече трагичният факт, че специално по програма "Околна среда" от 6 месеца българските общини не получават плащания. Те скоро трябва да избират дали да си спират проектите, което ще бъде пагубно, или да почнат да спират уличното осветление и да спрат да дават заплати, поясни бившият министър по еврофондовете в правителството на ГЕРБ. В този смисъл приоритет на държавата е да възстанови плащанията към общините - за това в настоящия бюджет очевидно няма буфери, подчерта Томислав Дончев. Опитът да се осуети актуализацията такава, каквато е необходима, прилича на поведението да предизвикаш пожар и поне да не участваш в гасенето му, образно се изрази Дончев.

Томислав Дончев коментира и случая с Корпоративна търговска банка, като подчерта за да предпише някой как да се справи с банката, той трябва да знае истинското състояние на нещата, което не се знае от по-широката общественост, за съжаление не се знае от отговорните български политици.