Николай Василев: Ние направо сме си готови за еврозоната

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В началото икономистът обясни какво представлява "чакалнята на еврозоната".

"Това е жаргон, появил преди около 20 години. Идеята беше, когато държавите нямаха фиксиран валутен курс помежду си, преди да влязат в еврото да имат минимум 2 години подготвителен период, в който се очакваше валутните курсове, лихвените проценти да се приближат и ако всичко е нормално, в края на 2-годишния период да влязат в еврозоната", обясни Василев.

По думите му "за България не съществува такъв казус и проблем, защото ние вече 22 година имаме успешен валутен борд, където имаме фиксиран курс".

"Така че да влизаме в чакални или да не влизаме, ние сме си готови направо за еврозоната", категоричен беше той.

Според него страната ни е едно от малкото изключения в ЕС, като другите такива - Прибалтийските страни, отдавна са влезли в еврозоната, "в първа класа". В следващата година очакваме да влезем в чакалнята на еврозоната, "но това е движещ се срок" и не е сигурно какво ще се случи.

За Василев една от причините за това забавяне е промяната в Европа след последната криза преди 10 години - вече трудно се допускат нови страни-членки в еврозоната.

Той беше категоричен, че "България по принцип почти за никъде не бърза".

"В момента целият свят е в много по-странна фаза и много малко държави имат реформаторски правителства", акцентира Василев и добави, че страната ни се нуждае от модернизация и реформи на публичния сектор.

Според него сега е налице положителна нагласа за еврозоната, но е наложително правителството "да не се замотае". И даде пример за такова поведение:

"България все още не е подала заявление за членство във валутния механизъм,..., постоянно приказваме, че ще подадем... Като гражданин съм много разочарован и не знам защо не подаваме... Ние като не подаваме заявление, се чудим защо никой не ни приема."

Какво още каза икономистът Николай Василев вижте във видеото.