Раздадоха наградите "Оскар" за 91 път. Кои са победителите, какви са посланията?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Наградата за най-добър филм отиде при "Зелената книга" - филмът с участието на българския актьор Димитър Маринов. Той се качи на сцената в "Долби тиътър" с българския флаг в ръце.

Безапелационно Рами Малек взе отличието за най-добър актьор заради превъплъщението си в "Бохемска рапсодия", а "Фаворитката" донесе на Оливия Колман "Оскар" за най-добра актриса. От сцената тя се извини на Глен Клоуз, която за пореден път трябваше да се задоволи само с номинация.

Най-добър чуждоезичен филм стана мексиканската лента "Рома" на Алфонсо Куарон, а самият Куарон взе наградата за най-добър режисьор и за операторско майсторство.

"Зелената книга" получи Оскар и за най-добър оригинален сценарий, а за най-добри второстепенни роли бяха отличени актрисата Реджина Кинг и актьорът Махершала Али. В трите категории за зрелищност - тези за сценография, грим и прически и костюми - победиха два филма - "Вице" и "Черната пантера". Песента от филма "Роди се звезда", изпълнена от Лейди Гага и Брадли Купър, спечели Оскар за най-добра филмова песен.

В студиото на Сутрешния блок на БНТ1 продуцентът и филмов критик Александър Донев коментира победителите, скритите послания в тазгодишната церемония, както и всичко интересно, случило се на червения килим на "Оскар"-те тази година.