Нови мерки срещу драскането по фасадите на сградите в София

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Над 2 000 кв. метра са почистени от Столичния инспекторат от началото на годината и въпреки това улиците на София все още са "украсени". Различаваме графитите рисунки и драсканиците. Именно драсканиците ще влязат в регистъра, който се разработва в момента.

Какво ще се случва, ако има съвпадение и как ще се изследва изписването на думите и знаците? В Сутрешния блок на БНТ1 на въпросите по темата отговориха Малина Едрева - председател на Комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в Столична община, и графологът Сашо Атанасов.

"София е модерен европейски град и в него има място за улично изкуство. Ние трябва да правим разграничение между вандализма и стрийт арт изкуството. В този смисъл Столична община продължава да обособява и да предоставя пространства за улично изкуство на уличните артисти. Даже подготвяме голям международен фестивал в тази посока за следващата година. От друга страна, когато се посяга на паметници и на храмове, трябва да имаме нулева толерантност", заяви Малина Едрева.

По думите ѝ при решаването на проблема се следва европейската практика, която предвижда създаването на регистър на авторите. Със задачата е натоварена междуведомствена работна група, в която участват представители на СДВР, Общинска полиция и Столичен инспекторат.

Едрева призова гражданите да подават сигнали в Столичния инспекторат и на платформата grajdanite.bg. Глобите за нарушителите са от 100 и 5 000 лева, уточни тя.

Сашо Атанасов увери, че в графитите, подобно на обикновения почерк, се отразяват признаците на писмено-двигателния навик, които са достатъчни да се идентифицира личността.

Какво още казаха Малина Едрева и Сашо Атанасов вижте във видеото.