Петър Андронов: Хората трябва да внимават при тегленето на кредити

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По думите му ниските лихви в еврозоната и изобщо ниските лихви в основните икономики на света се пренасят и у нас и влияят и върху вътрешните лихвени равнища, включително и при кредитите. Растящата икономика и заетост повишават самочувствието на българина и това води до растеж на потребителските кредити, който вече може да се определи като твърде голям. Този растеж е в рамките на 20% годишно. На ипотечните той е милиард и 600 млн. или около 14% годишно, което е най-големият растеж за последните 10 години.

Петър Андронов, председател на УС на Асоциация на банките: В икономиката е като при времето и климата - има сезони. Има сезони и в икономиката, няма да е само слънчево времето. Хората трябва да внимават. Трябва да имат едно наум, трябва да си оставят резерви, трябва да си оставят буфери, да преценяват възможностите си внимателно и тогава да предприемат стъпки, които влияят върху тяхното бъдеще 20-30 години напред, особено когато става дума за ипотечни кредити. Тези решения трябва да се премислят добре.

На въпрос дали скоро тенденциите ще се обърнат, Петър Андронов се позова на прогнозите на Европейската централна банка, които виждат един труден период в европейската икономика. Факт е, че "основни икономика като Германия напоследък показват слабости. Други в продължение на 5-6 години не могат да излязат от кризата. Има доста рецесионни индикации в различни елементи от икономиката на Европа. Няма инфлация, което също е индикатор за растяща икономика. Това кара ЕЦБ да не бърза с промяна на лихвената си политика, да внимава и да изчака дотогава, докато има достатъчно симптоми за растяща икономика. Впрочем такива не са в изобилие в момента и затова тя не бърза с лихвите", обясни той.

Петър Андронов изтъкна, че в момента няма причина да се мисли и говори за световна финансова криза, подобна на тази от 2008 г. Не се наблюдава натрупване на такива големи дисбаланси, няма свръхнатрупване в отделни сегменти на пазарите, което да доведе до пренареждане и сериозен трус. Той обаче беше пределно ясен, че рано или късно такъв период ще настъпи, тъй като той се движи и от политическите амбиции и реалности. "Изборите в САЩ са сериозен елемент на това разсъждение и не могат да бъдат пренебрегнати. Има доста други фактори като Брекзит, които ще повлияят на европейските икономики", очерта той.

Петър Андронов, председател на УС на Асоциация на банките: Брекзит ще повлияе на първо време и непосредствено на онези, които директно са въвлечени в търговски отношения с Великобритания - близките й съседи, по-големите европейски икономики - Германия, Холандия, Белгия, Франция, Испания. Те обаче са наши търговски партньори. Германия е най-големият ни търговски партньор. Ако Германия забави растежа си, ние индиректно ще усетим този ефект, защото голяма част от нашия бизнес е ориентиран към тези страни и тяхното забавяне ще се пренесе косвено и върху нас.


Вижте целия разговор във видеото.