Образование и закони - ГЕРБ срещу БСП

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В Народното събрание на първо четене мина законопроектът, изготвен от ГЕРБ, за промени в Закона за предучилищното и училищно образование. Процесът на изглаждане на законодателните промени, обаче, сякаш спря.

 vlcsnap-2015-03-29-12h27m41s230Твърдо до края на лятната парламентарна сесия законопроектът ще стане факт, това е целта, категорична бе в студиото на "Денят започва с Георги Любенов"депутатът от ГЕРБ Милена Дамянова - председател на парламентарната Комисия по образование. Отговорността е обща, на всички политически партии в парламента, защото това е реформа, която се бави от доста години, а идеите от законопроекта се обсъждат вече повече от десетилетие, като някои от тях са залегнали в стратегически документ - национална програма, гласувана от Народното събрание през 2006 година, каза тя. Нуждаем се от по-конструктивен диалог в Образователната комисия, а не от политически игри за отлагане на реформата, добави Милена Дамянова.

vlcsnap-2015-03-29-12h27m52s87Депутатът от "БСП - лява България" Валери Жаблянов, също гост в предаването, заяви, че може да има нов закон за новата учебна година, "ако се възстанови и в Комисията, и в Парламента, едно общо разбиране за това какво представлява българското образование като ценност" - общите принципи, върху които се изгражда образователната система. Още в началото, обаче, попаднахме в различни дискусии - например да се употребява понятието "просвета", каза той и добави, че за да върви работата по законопроекта по-бързо, опозицията предлага Комисията да заседава два пъти седмично.

Акценти