Обществено здраве и рискове

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Поредица от беседи за отговорностите и последиците, които произтичат от ранните бракове и раждането на деца от деца започнаха в Благоевград сред ромското население. Целта е да се променят нагласите у родителите и младежите за така наречените традиционни бракове при ромите. Средната възраст, на която се сключват ранни бракове в Благоевград е 14-15 години.

Програмата е световно призната като една от най-успешните, доказано работещи механизми за подобряване на майчиното и детско здраве. От 40 години насам тя обхваща над 30 000 семейства годишно в САЩ и над 20 000 годишно в 8 други страни. В България програмата се прилага пилотно от 2015 г. насам.

Д-р Дейвид Олдс: Нашият екип е прекарал вече 40 години разработвайки тази програма и правейки проучвания, които да оценят нейния ефект. Програмата, която бяхме поканени да разработим тук в България, е програма за пренатално развитие и развитие на децата след раждане в домашна или друга обстановка. Ползата от тази програма просто не може да се отрече. Явна е. Особено когато се концентрира върху пластовете от обществото, които са в социално уязвимо положение.
Мария Евгениева: Всяка начало е трудно. Ние в началото започнахме само в София. Вече работим и в София, и в Пловдив. Бщо в двата града работим в 19 квартала, не само ромски квартали. Действителността е такава, че България е на второ място в Европа по тинейджърски раждания и всъщност трябва някой да започне да работи в тази посока.

Вижте повече във видеото!Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад