Опасни и непроходими подлези за инвалиди и майки с колички в София

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Металният парапет на спирка „Хермес парк” на "Цариградско шосе" би трябвало да е опора за инвалидите и майките с колички. А за някои възрастни хора дори е препятствие, което се налага да се преминава по алтернативен начин, защото парапетът се накланя, когато човек се опре на него.

Металният парапет би могъл да бъде ремонтиран за не повече от час. Проблем обаче има и с много подлези, които явно не подлежат на проверка за това дали са безопасни и могат да бъдат използвани. Такъв е случаят пред Министерството на спорта. Два от подстъпите към подлеза на бул. "Васил Левски" и ул. "Ген. Гурко" са с рампи. Другите два са оборудвани с металните рампи, една от които е изгнила. Големият проблем обаче е големият наклон.

Майките с колички успяват да преминат през подлеза, ако количката им се побира в рампите, или ако някой съпричастен минувач им помогне. Ситуацията за хората в инвалидна количка обаче е далеч по-сложна.

Международните стандарти сочат, че рампите трябва да бъдат с наклон от 6%, а широчината им трябва да бъде поне 90 см.

Съоръженията за достъпна градска среда трябва да бъдат поддържани и проверявани от районните администрации. Хората, които не могат да използват подлези заради подобни проблеми, трябва да сигнализрат съответните районни администрации.