Божидар Димитров: 3 март е само епизод от един процес, започнат от българите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След 54 години работа само за българския народ и българската държава, сега е спокоен за бъдещето на България. След като е видял 100 хиляди предимно млади хора, загърнати в трикольора, да изкачат вчера връх Шипка, проф. Димитров вече може да каже, че личните му усилия не са били напразни. Той вярва, че съдбата на България е в ръцете на тези много здрави и млади хора, които в деня на 140-та годишнина от Освобождението бяха по всиски свети места на българската свобода.

"Напълни ми душата и Московският патриарх, който призна нещо, което аз твърдя от много години като учен и който дори мои колеги в България не споделят, че Русия е продукт на България като държава и като принципи. Московският патриарх го каза: нямаше да има Русия, ако не беше България... Аз отдавна твърдя, че Русия е покръстена от емисари, изпратени от Борис, много отдавна, много преди 988 год. и неслучайно тя няма гръцки период в богослужението, макар че официално става с византийска делегация. Направо си продължава / вижте какво казвам/ с българските книги, с които българските емисари, мисионери са установили християнството в Русия."

Според професора 3 март е само епизод от един процес, започнат от българите. 3 март е също и българско дело и на Европа, не е само руско. Като народ българите се коституират като народ през 1860 г. и сме признати като такъв от Европа с т. нар. Великденска акция. В 1870 год. си очертаваме границите чрез Фермана за българска екзархия, който е международноправен документ. Чрез Априлоското въстание правим кървата си заявка за свобода. През 1877 г., повлечена от тези събития и от ужасите при потушаването на Априлското въстание, Европа се събира и решава България да бъде независима. Отказът на турския султан да изпълни консенсусното решение на Европа, води до разрешение на Русия да воюва. В онзи момент Русия не би могла сама да воюва. Европа е решила тогава да направи "военна екзекуция" на решението на великите сили.