Документалните филми "От Кремона до Кремона" и "Шест минути щастие"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"От Кремона до Кремона" е документален разказ за лютиерство, изкуство, бизнес, а "Шест минути щастие" - разказ на писателя Георги Господинов. В студиото са Мария Аверина – режисьор, Мартичка Божилова – продуцент на двата филма.

Мария Аверина е режисьор на филма "От Кремона до Кремона". "Кремона" е българският завод за производство на музикални инструменти в Казанлък. същото име носи и цмеката на лютиерството италианският завод "Кремона". Аверина разказа как е открила историите, разказани в документалната лента. Тя срещнала Ева и Христо Маринови, които работят в италианския "Кремона". Много харесала това, че са отдадени много на професията и че съществува хармония между тях като семейство и като екип. Когато обмисляли с Мартичка Божилова как да доразвият идеята, решили да покажат какво се случва в настоящето в българската "Кремона", откъдето е тръгнал Христо. Там срещат Стоянка, която е била съученичка с Христо. Филмът всъщност разказва няколко паралелни истории - на Стоянка, на Иван - един абитуриент и на семейството Маринови.

Мартичка Божилова определи човешките истории, разказани във филма като "метафора на нашето живеене". Тя обясни, че ппървоначално героите са били повече, но кръгът се е стеснил до тези, които най-ярко олицетворяват идеята: "каква цена сме готови да платим за осъществяването на нашата мечта".

В "Шест минути щастие" писателят Георги Господинов представя своя разказ за щастие. Режисьор и на този документален филм е Мария Аверина, която е завършила наскоро магистратура по документално кино в Лондон. Там е получила задача да направи филм за Лондон, вдъхновен от разказ за британската столица. Така стига до Георги Господинов като попада в интернет на откъс от "Физика на тъгата", който много обича.