Открит летателен ден в авиобаза „Граф Игнатиево"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Военновъздушните сили отбелязват 20 години от приемането на въоръжение на вертолета БЕЛ 206, 30 години експлоатация на изтребителя МИГ-29 и 40 години работа с вертолета Ми-24. Стотици хора са тук, за да наблюдават три празника, обединени в специален открит летателен ден.

На 3-часовата въздушна демонстрация присъства и президентът Румен Радев. Това, което е включено в програмата, ще представи МиГ-29 като изключителен боен самолет. С този изтребител все още се носи и бойното дежурство 24/7 по охрана на въздушното пространство. Самолетите ще летят на пределно ниска височина на около 300-400 метра, а пилотите ще покажат маневри при скорости до 1000 километра в час.

Създаден е да служи вярно и да пази безпощадно въздушното пространство от неприятели. Така го описа един от 12-те български пилоти, които през 1989 година въвеждат на въоръжение първите МИГ-29. За 30 години изтребителят преминава трансформация от най-модерен, основен, а сега - единствен. Дори и след въвеждането на новия боен изтребител F-16, пилотите ни ще продължат да летят и да се обучават на този изключителен самолет - това заяви на срещата на поколенията пилоти командирът на базата Димитър Петров. А специална марка беше валидирана по случай годишнината. Демонстрациите продължават и следобед.
Акценти