Паметна плоча на кинорежисьора Людмил Кирков

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Утре, 23 май, на ул. „Хемус“ 2 ще бъде открита паметна плоча на именития кинорежисьор Людмил Кирков. Това беше поводът в студиото на „Денят започва с култура“ да поканим актьора Павел Попандов, който разказа повече за предстоящото събитие.

Инициатори за откриването на тази плоча са няколко души, работили с Кирков. Когато той си отива от този свят преди 20 години, те решават да предложат на Съюза на филмовите дейци да се учреди награда, която да се връчва на млад кинорежисьор за дебютен филм. Били събрани малко пари, за да се направи този отличителен знак, но това намерение не се осъществява, а след кончината на двама от инициаторите – Станислав Стратиев и Велко Кънев, то отмира. Проектът на БНТ за отбелязването на 100-годишнината на българското кино, отново възражда тази идея.

Людмил Кирков оставя след себе си 11 филма, сред които „Момчето си отива“, „Селянинът с колелото“, „Матриархат“, „Равновесие“ и „Оркестър без име“, като „в нито един от тях няма капчица лак“, коментира Поппандов.

Актьорът не скри, че е пристрастен към всички филми на Кирков, още повече, че участва в 6 от тях, но като най-истински, осмислящ целия творчески път на режисьора, той определи „Равновесие“, създаден в тандем със Станислав Стратиев.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад