Паркът "Мини България" във Велико Търново

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Колекцията от миниатюри “Мини България“ първоначално включваше 40 експоната, но поетапно се разширява –разказва Владислава Андреева от общинското дружество „Царевград Търнов“. От Русе в него вече присъстват Басарбовският скален манастир и Паметникът на свободата. Завършва се и Доходното здание. Идеята за откриването на парка е на семейство от чужбина.

Владислава Андреева – експерт в общинско дружество „Царевград Търнов“: Паркът на миниатюрите е създаден през 2017 –та година, открит беше на 30 септември. Инициативата е на семейство Александър и Наталия Меншикови, които са от украинската столица Киев, работят макети по поръчка за различни паркове в Европа...8,47 Тяхното предложение беше прието от община Велико Търново, която им отстъпи този тирин в подножието на Царевец, на площ от 12 декара, за ад изградят този парк.“

Изработката на макет на архитектурен паметник е продължителен процес. Тя е свързана със сериозно предварително проучване и подбор на обектите. Майсторите на модели пътуват до градовете и внимателно оглеждат набелязаната сграда.

Владислава Андреева – експерт в общинско дружество „Царевград Търнов“: Ние стартирахме с малко над 40 макета. 916 Нашата цел е да представим най-знаковите исторически и природни забележителности в страната. Изработването на един макет е дълга и сложна работа. Някои от миниатюрите, които са в парка, изработката им е отнела повече от 6 месеца. Такива са макетите на Рилския манастир, на Бачковския манастир. Те са доста обемна работа, затова не може всичко да бъде направено на един етап.“

В момента усилията на екипа са съсредоточени върху завършването на пластичната украса на една от емблемите на Русе-Доходното здание. Детайлите по фасадите на архитектурните шедьоври се възпроизвеждат прецизно като се използва съвкупност от различни техники-разказва майсторът на макети Роман Александрович.

Роман Александрович - майстор на макети: Сега завършваме скулптурите на покрива на сградата...Работим по фотографии, правим снимки на самите обекти. Скулптурите по фасадите ги възпроизвеждаме чрез 3D дизайн-всичко това е сканирано първоначално на компютър, а след това моделирано на принтер.

Нов момент в изложбата през тази година ще бъде представянето на знакови паметници, свързани с българската история и самосъзнание зад граница като Желязната църква в Истанбул.