Партия ПОМАК - провокация или необходимост?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Политическата 2013 година си отива с различни предизвикателства. Най-голямото, разбира се, са протестите на улицата срещу правителството, но друго любопитно предизвикателство беше опита да бъде създадена и учредена нова партия. Партия ПОМАК - провокация или необходимост? Това попитахме в студиото на "Денят започва в неделя" лидерът на партията Ефрем Моллов и Силвия Трендафилова Силвия Трендафилова от "Националния фронт за спасение на България".

Моллов отправи закана да разбие статуквото и модела, който е поддържан в продължение на 23-години и заяви, че трудностите около учредяването на партията са свързани именно с това. Лидерът на ПОМАК бе категоричен, че не желае подкрепа с "партията майка, от ДПС и от ГЕРБ не искам да ме целуват. Това са партии, които са създадени от един център, партии, които са създадени срещу народа и срещу държавата и те го показаха след 23 години".

"В България за 23 години се направи всичко възможно да се прикрие истината за модела, който черпи България, който vlcsnap-2013-12-15-10h12m39s213заробва България и народа на България, и малко са хората, които могат да кажат истината и да застанат с името си, и лицето си зад тази истина", добави още Моллов. Той обясни, че за да променят модела е необходимо да изпратят тези партии "във вид "народна опозиция", защото това, което направиха, те трябва да си понесат съответно вината". За целта, според него, първо трябва да се обединят всички нормални хора, които до сега са стояли настрана, а като такива хора той определи тези, които не са от службите за сигурност, не са партийни величия, не са създания на партията майка.

Идеологически противник на проекта ПОМАК се явяват патриотични партии, като НФСБ. И основният въпрос, който стои пред тях е "Има ли нужда от партии като ПОМАК".

vlcsnap-2013-12-15-10h12m45s16"Това е поредният деструктивен проект за ерозиране на българската държавност и поредното силно предизвикателство за разделение на българската нация. Този проект настройва българи срещу българи, българи християни срещу българи мюсюлмани", категорична е Силвия Трендафилова от НФСБ. "Чл.11, ал.4 от Конституцията на България забранява партии на етническа, расова или верска основа. Тъй като помаците, както той ги нарича, а аз ги наричам българи мохамедани са от български етнос. Това е една провокация към българската правна система, към правораздаването, това е една провокация към чувството за националност, чест и достойнство, и към българската история. Ние нямаме нужда от това поредно разделение", коментира още тя.