Първа копка на нов храм в село Изгрев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В навечерието на празника на Свети Иван Рилски в благоевградското село Изгрев Неврокопският митрополит Серафим направи първа копка на нов храм,който ще носи името на българския закрилник. Жителите на селото мечтаят за този миг повече от 20 години. Повече вижте в рубриката ни „Търси доброто“.

Повече от 200 семейства, които живеят в село Изгрев, са решили новия храм да бъде построен в подножието на Рила планина. Членовете на църковното настоятелство успяват да закупят имота със собствени средства от Министерството на земеделието и горите, където ще бъде издигнат новата църква.

„Отдавна ли искате това да се случи?“, попита репортер на БНТ2.

„Да, откакто съм тука, от 20 години“, каза жител на с. Изгрев.

„Определено, това е присъщо на българина в такива трудни моменти да се организират, да съберат средства и да направят нещо уникално за това село, което е толкова години без черква“, каза Симеон Димитров.

Жителите на селото сами избират името на храма, а кметът, който е и дърворезбар, иска да пренесе частица от олтара на Рилския манастир и в този храм.

„Това е голямо желание на всички жители на селото и с Божията помощ ето днеска и с помощта на Свети Иван Рилски чудотворец направихме първата копка“, каза отец Павел Крушалийски.

„Това пожелаха хората от село Изгрев, православните християни тук и желанието им е от доста време, доста труд положиха да се стигне днес до този момент,така че в навечерието на Свети Иван Рилски имахме радостта че толкова много хора са тук. Това изразява тяхното желание този храм да се изгради и сигурно ще го направят много бързо,виждайки досега каква съпричастност имат към това дело“, каза Неврокопски митрополит Серафим.

Още в първия ден жителите и гостите на село Изгрев дариха близо 5 хиляди лева за неговото построяване. Хората са подготвили поредица от благотворителни прояви, за да довършат започнатото добро дело.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад