Промени в изборните правила по време на състезание

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След като миналата седмица се разпуснаха във ваканция за президентските избори днес депутатите трябва да се върнат извънредно на работа. След разпореждане на премиера Бойко Борисов зам.-председателят на парламента Димитър Главчев (ГЕРБ) свика извънредно заседание, което трябва да започне в 12.00 часа днес. В дневния ред са отмяната на решението за ваканцията, създаване на анкетна комисия за "АЕЦ Белене", първо четене на данъчните закони и ремонт на Изборния кодекс.

В понеделник ГЕРБ внесе спешни поправки за отпадане на ограничението за броя на секциите в чужбина, но само за страните в Европейския съюз (ЕС), както и за отчитане на гласовете "Не подкрепям никого" при определянето на резултата от всички видове избори. Малко по-късно премиерът Бойко Борисов отново дойде в парламента на среща с Реформотарския блок и Патриотичния фронт, инициирана от Валери Симеонов. На нея бе постигната договорка ограничението от 35 секции в чужбина да отпадне само за страните от ЕС, като така се спази условието на Фронта за подкрепа на правителството - да не се увеличават изборните бюра в Турция. А "Не подкрепям никого" да се брои при отчитането на резултата само на мажоритарните избори, т.е. за президент и за кмет, за да не бъдат методиките за това в разрез с конституцията.

За пропорционалните избори, в т.ч. и парламентарни, протестните гласове няма да участват в определянето на резултата, което няма да доведе до изкуствено вдигане на 4-процентовата бариера за влизане на партии в Народното събрание, срещу което протестираше Реформаторският блок.

Грешно е да се правят промени в Изборния кодекс в 61-ата минута. Но до това се стигна, тъй като се създаде усещане, че ГЕРБ едва ли не иска да се облагодетелства и от ограничението за секциите в чужбина – да са над 35, и дали квадратчето "Не подкрепям никого" да се брои за действителен глас, който да определя и 4-процентовата бариера за влизане в парламента. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков. Той дебело подчерта, че ГЕРБ никога не е имало отношение към тези две теми. „Къде заради доза популизъм, къде заради това, че някои от политическите формации прекрачиха границите на допустимостта в една коалиционна формация и някои от коалиционните партньори се опитаха да си създадат политическо предимство за сметка на ГЕРБ, се стигна до тази промяна“, коментира Ненков.

„Вчера се постигна консенсус за президентските и местните избори квадратчето "Не подкрепям никого" да се брои за действителен глас и да влияе на определяне на активността на избирателите, а за парламентарните избори да не влияе на определяне на 4-процентовата бариера”, обясни Настимир Ананиев, народен представител от РБ. Той подчерта, че Реформаторите винаги са били за сваляне на самата бариера, за да има по-голяма представителност на хората и техния глас в парламента. Това, около което се обединихме, беше в ЕС да няма ограничение на броя на секциите”, отбеляза Ананиев.

„Ние сме предложили в ЕС да няма ограничения още от самото начало“, посочи народният представител от ПГ на Патритоичния фронт Юлиан Ангелов. „Нормално е българите там да имат същите права като българите в страната. А относно ограничаването на секциите извън ЕС – ние сме категорични, защото не можем да позволим в Турция режимът на Ердоган да определя изборите в България. В Турция изборите ги организира турската държава“, добави той.

Ние предприехме да има задължително гласуване, но оттам насетне настана неразбория. От АБВ не одобряваме това, което вчера е постигнато като споразумение. Това каза заместник-председателят на ПГ АБВ Мариана Тодорова. „Не може да има разлика в методиката между отделните избори. Не може за президент и кмет то да се калкулира, а за парламентарни избори – не. Ако се казва, че президент се избира, когато са гласували повече от половината българи и повече от половината от тях за определена личност, тук може да се окаже, че са гласували повече от половината българи, но не повече от половината за една определена личност. И ние тогава поставяме под въпрос легитимността на бъдещия държавен глава", поясни тя.

„Първата и най-важна грешка, която се направи с тези промени в Изборния кодекс, беше ограничаването на правата на българските граждани и конституционното им право на избор“, каза Иван Иванов, народен представител от "БСП лява България". Промените, които са внесли от левицата, са да отпадне квадратчето "Не подкрепям никого", обясни Иванов.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад