Петкова: 3 милиарда са инвестирани в АЕЦ "Белене" от българския данъкоплатец

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проектът за АЕЦ "Белене" е съобщен през февруари 2007 и е нотифициран и одобрен от ЕК през декември 2007 година. Предвижда се да бъде направена допълнителна нотификация по отношение на инвестиционния проект. В нашия конкретен случай не е на лице задължение на България да информира ЕК, на лице е задължение, ако бъде избран друг инвеститор, той в рамките на тримесечен срок да нотифицира промените. Министърът е информирала ЕК какво е развитието на проекта след 2012 година.

Дебатът в общественото пространство е свързан с това, че този проект не е нов, каза министър Петкова. Това е старият проект А92. Решение №250 от 2012 година за спиране на проекта АЕЦ "Белене" е отменено. По разпореждане на НС статусът на проекта е върнат такъв, какъвто е бил преди неговото спиране. Процедурата е без предоставяне на държавна гаранция, без корпоративна гаранция, без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия или друг вид подпомагане.

3 милиарда са инвестирани през годините от българските данъкоплатци в проекта за АЕЦ "Белене". Според министъра трябва да се използват активите, които имаме.

Атомната електроенергия е един от изходите за справяне с климатичните промени, един от изходите за справяне с емисиите, обясни министърът. Тя допълни, че базовите мощности, с които България разполага са атомната електроцентрала в Козлодуй и въглищните ни централи.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад