Петър Стоянов: Българите сме категорични европейци

Предаване: Панорама, 05.10.2018

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Всяка цивилизация има своя апогей и залез. Когато говорим за европейски тип цивилизация, не трябва да забравяме, че това са и САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия. Нашето ежедневие е страшно бързо, технологията се развива невероятно бързо. Това е много хубаво, но може и да ускори края на една цивилизация или един съюз".

Той беше категоричен, че единственият правилен избор на България е бил членството ни в ЕС. Европейският съюз е инструментът, чрез който искаме да подредим нашата държава. В последните 3-4 века в света доминира европейското цивилизационно мислене. Всички политически модели са демократични. А и най-големите тирани твърдят, че са демократично избрани, защото не е престижно. Икономиката в цял свят е свободна пазарна.

„Българите сме категорични европейци. Не трябва да има никакво съмнение“, каза Стоянов. Според него Русия е първата славянска и източно-православна държава, която озападнява. Америка никога не е била толкова раздвоена. Тази раздвоеност на Америка влияе съвсем директно върху европейците. Америка е рожба на Европа. Европа без Америка и Америка без Европа просто не могат. У европейците и за секунда не трябва да се появяват антиамерикански настроения. Съдбите на Европа и Америка трябва да бъдат тясно преплетени, заключи Стоянов.