Пламен Моллов за борбата с некачествените храни по време на празниците

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Дежурни мобилни екипи и горещ телефон ще подпомогнат работата на Българската агенция по безопасност на храните по време на празниците. Това заяви изпълнителният й директор Пламен Моллов в студиото на "Денят започва".

"Работата на агенцията е не да разпознава храните - менте, а да не допускаме те да стигат до пазара. Агенцията всъщност трябва да гарантира сигурността на всеки човек ежедневно, ежечасно, ежеминутно", категоричен е Моллов. По време на празниците се вдига покупателната способност, а с нея и желанието на много хора за бързи пари. "Рискът от наша гледна точка е по-висок и затова въведохме дежурство в продължение на 30 дни по 24 часа, всеки ден, без оглед на това дали са работни или почивни дните. Специални мобилни екипи ще вършат своята работа, имаме горещ телефон за връзка с потребителите", добави изпълнителният директор на агенцията.

Относно това как да не попадаме на съмнителни стоки, Моллов посъветва:

"Когато един продукт е със сравнително ниска цена, то той обикновено е въпрос на някаква манипулация, много рядко може да се случи ниска цена с високо качество да съответстват. Обратното обаче не е вярно - ако един продукт е скъп, също не е сигурно, че той е безопасен и е с високо качество. Хората трябва да вярват на онова, което вече са консумирали, онова, което са проверили и което за тях е сигурно", каза той.

Моллов е категоричен, че не магазините и пазарите са основното място за техния целенасочен контрол, а производителите и негова цел е да отидат директно при тях. Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните съобщи, че все още нямат готовност да излязат с черен списък на фирми - системни нарушители и все още се работи по въпроса, като първата стъпка е да направи сайтът им потребителски, за да обедини информацията от хората с тази от специалните им екипи.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад