Пламен Орешарски: Трябва да вървим към балансирани бюджети

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бившият министър-председател Пламен Орешарски беше гост в "Денят започва с Георги Любенов" тази сутрин.

Стабилността, така както се афишира от управляващите, според мен повече идентифицира липса на каквато и да е политическа алтернатива. Забравя се простият факт, че политическите алтернативи винаги са в урните. На мен би ми се искало обаче да се говори много повече за развитие, а не за стабилност, защото без развитие страната изостава, заяви Пламен Орешарски.

По думите на бившия премиер демокрацията е устроена така, че е хубаво правителствата да си изкарват целите мандати, за да могат да реализират своите програми. От тази гледна точка той смята, че не е толкова добре да има чести предсрочни избори, но те се налагат, ако по някаква причина кабинетът не се справя с предварително обявените цели.

По повод факта, че в момента НАП отчита рекордни приходи, Орешарски коментира, че в резултат на мерките, предприети по времето на неговия мандат в момента водят до тези видими резултати. „Ако толкова добре сегашното правителство на Бойко Борисов събира приходи, защо не го направи и през първия си мандат. Значи има някаква друга причина между двата мандата, която сега стабилизира приходните агенции."

Филмов_кадър от sample.20160417_085720.flv — 1

Преди време Пламен Орешарски предупреди, че страната ни има опасност да влезе в "дългова спирала". На въпроса дали тя е толкова опасна, той обясни, че част от новите дългове служи да "се превърта" дългът, т.е. да се погасяват стари вземания. Лошото е, че една част е за покриване на дефицити, а по думите му именно дефицитите са анахронизъм. Ако в началото обяснението за тези негативни явления беше острият стадий на кризата, днес вече нямаме такава причина. Изходът е да се върви към балансирани бюджети и да преустановим нарастването на дълга. Нарастването на дълга означава, че сме в начален етап на "дългова спирала". Най-лошото, което може да се случи в резултат на "дълговата спирала" вече го видяхме при южните ни съседи, поясни още той и допълни, че то е свързано с рестрикции, ограничения, намаляване на доходи, спиране на социални програми. Пламен Орешарски открои, че истинският проблем ще бъде усетен от някой от следващите кабинети.

На зрителски въпрос за милиардите заеми, които са взети по време на неговото управление, той отговори, че това е било нужно, за да се погаси фермерският дълг на министър Дянков и да се финансира дефицитът за 2014 г.

Вижте целия разговор във видеото.

Акценти