Площадите на Украйна

Предаване: Панорама, 06.12.2013

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На майдана в Киев искат нова Украйна, Украйна с Европа. А как въпросът за Изтока и Запада превърна борбата на младите творци в създаването на Вавилон 13, разбра специалният пратеник на БНТ Ирина Цонева.

"Вавилон подчертава смисъла на това, което се случва на мейдана и по улиците на Киев. Тук, освен нашите протестиращи, дойдоха и български, и азербайджански, и много други студенти да ни подкрепят. Затова и Вавилон 13 символизира обединението на хората независимо от пол, раса, социална и национална принадлежност", сподели кинопродуцентът и участник в проекта Николай Базанов.

За смисъла на Евромайдана пред камерата на БНТ говори и украинската звезда - певицата Руслана, която е един от първите активисти. За нея силата на Евромайдана е в прекрасното усещане за свобода на идеи и решения.

Защитници на правителството също не липсват. Те се намират на специално оградено място в парк "Марински" и под плътната охрана на спецотрядите Беркуд.

"Ние искаме да докажем на цяла Украйна, че няма Западна и няма Югоизточна Украйна. Украйна е една, ние сме против разделението. Ние искаме да кажем "За" правителството, "За" политиката на президента Янукович", сподели Назарий - защитник на правителството в Украйна.

Те считат още, че решението на президента и е правилно, защото Украйна още не е готова за Евросъюза и ако държавата им се споразумее с тях ще стане напълно зависима.

"В традициите на Украйна е прието да побеждава компромисът. Политическите лидери намират изход от кризата, чрез компромис", коментира и украинският политолог Володимир Хорбач от Института за атлантическо сътрудничество в интервю пред Бойко Василев.