Разговорът за парите - Корнелия Нинова и Делян Добрев

Предаване: Панорама, 06.12.2013

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Цяла седмица вече Парламентът приема бюджета на второ четене. Корнелия Нинова, ПГ на КБ, в защита на правителството, Делян Добрев, ГЕРБ, - от страна на опозицията - бяха гости в студиото на "Панорама", за да разговаряме за парите на държавата.

Бюджетът е един от най-важните закони, които се приемат в държавата. Ние от опозицията изразяваме позицията си и сигнализираме за корекция на неправилните политики, които смятаме, че са заложени в бюджета. Това заяви Делян Добрев и допълни, че в последните дни, включително и днес, е ограничавано правото на опозицията да изразява своите мнения с прекратяване на дебатите още след второто изказване. Добрев коментира, че при Мая Манолова най-често от тримата председатели на Народното събрание, се случва отказ от даване на думата на депутати от ГЕРБ.

Според Корнелия Нинова добре е управляващите да приемат разумни предложения на опозицията. "Ние дадохме такъв пример, включително днес, финансовият министър направи консултация с екипа си , и приехме част от предложенията на ГЕРБ", посочи тя и акцентира върху това, че управляващите категорично не приемат злоупотреби с право, с процедури, за да се саботира приемането на бюджета до края на годината. Недопустимо е заради процедурни хватки държавата да остане без бюджет на 1 януари.

Корнелия Нинова обясни, че в бюджета има четири ударения. Първото е да се помогне на икономиката да започне да работи. Втората цел е социалната държава да влезе в ролята си и да помогне на тези, които имат нужда. 12 млрд. лева са заложени за социални политики и ще засегнат 3,5 млн. български граждани. Третата цел е да направим образованието качествено и да го обвържем с икономиката. И четвъртата е да се помогне на общините и регионите, като се намали разликата между големите и малки региони със сътветните конкретни мерки по тази цел.

Мнението на опозицията обаче е, че този бюджет не е много по-различен от предходните години. Лошото тук е, че "има подписан празен чек на  правителството за над 500 млн. лева - средства, които те ще могат да харчат така, както преценят", коментира Делян Добрев. Според него няма политики за допълнителна заетост, няма политики за растеж на икономиката, които да повишат доходите на хората. Прогнозният ръст на икономиката от 1,8% най-вероятно няма да се случи. По думите му под огромен риск е приходната част на бюджета. Дефицитът е на максимума от 1,8% - при 2% максимална стойност.

Корнелия Нинова беше категорична, че има разписани правила на органите, които ще вземат решение за изразходването на 500-те милиона, които спомена г-н Добрев, и ще има процедури, по които те ще бъдат харчени. 110 млн. евро догодина имаме по младежка заетост от европейски програми, допълни Нинова. Има Национален план по заетостта, има мерки за заетост, заложени във всички промени, приети в законите за младежка заетост. По отношение на икономически растеж и ръста на БВП тя приведе като пример прогнозата на БНБ, която е за ръст от 1,9 догодина, и на ЕК за България, която е 1,6.

Тя подчерта, че са заложени мерки за икономически растеж, които са по отношение на бизнеса. Държава плаща на бизнеса и възстановява ДДС. Държавата осигури на Държавната банка за развитие възможност да кредитира малките фирми при ниски лихви. И третото много важно условие за растеж е, че са премахнати над 100 регулационни режима, които пречат на бизнеса да работи, коментира още тя.

Делян Добрев акцентира върху това, че в последните три месеца външните инвестиции, които са изключително важни за силна и работеща икономика, са на санитарния минимум. Вътрешните инвестиции нямаше и да ги има, ако не бяха сключените договори по Оперативна програма "Конкурентоспособност" за повече от 700 млн. миналата година. Ръстът в кредитирането е на абсолютната нула - няма ръст в кредитирането, което означава, че няма и вътрешни инвестиции. Потреблението се свива, обобщи той.

По отношение на въвеждането на 20% ВЕИ данък Корнелия Нинова заяви, че с него се въвежда справедливост. Делян Добрев подчерта, че не е допустимо между първо и второ четене на бюджета при пълна секретност в преходни и заключителни разпоредби да се включва параграф и да се приеме за три дни, без да е обяснен на никого.

Цялото предаване можете да видите ТУК.