Пловдив като културно средище

Предаване: Култура.БГ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"В Пловдив през последните 3-4 години отворихме операта за различната публика, за тази, която не е свикнала да влиза в салоните. Направихме важно мястото на музикантите отново на големите сцени и форуми и започнахме да се съизмерваме е едни от най-добрите", каза доц. Мина Найденова. Започнаха и първите копродукции. Сътрудничат си с Театро Реджо ди Парма, един от основните им партньори. "Опера оупън" започва след месец.

Асен Асенов, директор на фондация "Едно" за култура и изкуство, от 5 години работи в Пловдив.

"Една от основните причини нашата организация да премести дейността си в Пловдив беше решението ни да работим в посока децентрализация в културния сектор. Днес се учредява едно движение, което е посветено на реформите в българската култура, защото ние сме свидетели, че вече 30 години процесите в българската култура, за съжаление, не са позитивни, особено в контекста на европейските процеси. България не участва активно в процеса на европейска интеграция на културата и е крайно време да направим нещо ние", заяви Асен Асенов.

Веселина Сариева, директор на фондация "Отворени изкуства", е завършила училище "Св. Св. Кирил и Методий", в което през 1851 г. за първи път в Пловдив е празнуван този светъл ден, тогава 11 май по стар стил. Найден Геров създава тази традиция на 11 май да се празнува денят на Кирил и Методий.

"В днешно време ние също се опитваме да създаваме културни формати, да приобщаваме към една културна общност", подчерта Веселина Сариева.