Пловдив с първия у нас център за наивистично изкуство

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От 20 години художникът Яна Илиева работи в сферата на наивистичното изкуство. Поддържа непрекъснати контакти с автори от цяла Европа. Заедно следват стъпките на новите идеи в наивизма. Така се появява и първият у нас център за наивистично изкуство – галерия „Арт Наив Капана“.

Яна Илиева, куратор на изложбата: С голяма част от тях ние се познаваме от фестивали и сборни изложби на наивистичното изкуство, което набира огромна скорост в Европа и по света със своите ценители и колекционери.Този стил, на фона на общата реалност, е абсолютно въздействащ и носещ много голяма радост за очите.

Всеки един от участниците в откриващата изложба показва чрез оригинални техники различните направления в наивистичното изкуство. Творбите преплитат сюжети, които вдъхновяват, провокират, разказват истории, създават нови митове и допускат до магичните авторови светове.

Ноеми Ешет – Розенцвайг, експерт по наивизъм: Изложбата е много впечатляваща, модерна, на изключително живописно място. Радвам се да видя тук европейски художници, автори от Израел, които показват собствен стил, цветове и вдъхновения. За мен това е една от най-добрите наивистични изложби, на които съм присъствала. С удоволствие откривам и Пловдив.

Художниците-наивисти са изключително щастливи, че първият български център, посветен на този стил в изобразителното изкуство, се ражда тъкмо в Пловдив, и то в годината, в която градът е европейска столица на културата.