Пловдивски ученици правят хляб заедно с известен майстор пекар

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Освен че всеки ден прави качествен занаятчийски хляб, майсторът Георги Лефтеров обучава свои ученици, които вече са отворили пекарни в 10 български града. За Георги Лефтеров е важно децата да се запознаят с тайните на старите технологии за правенето на вкусен хляб.

"Има колеги от българската гилдия на пекарите, ние постоянно това нещо го правим, всеки от над поотделно, понякога и заедно - ходим по училища, детски градини и така нататък, на децата им е много интересно, те сега го разбират като игра, но след като в момента хлебчетата, които самите те си направиха във вид на игра, излязат и ги хванат горещи, това остава за цял живот при тях", разказва майсторът.

Така Къщата на пекаря в Стария град се превърна в училище за второкласници от Пловдив, които получиха първия си урок лично от майстора. А според учителите тези знания са основа и за едно здравословно хранене.

Петя Илиева - учител, ОУ "Екзарх Антим Първи" - Пловдив: "Все пак всички знаем, че хлябът е една от основната храна на българската маса и е хубаво децата да видят, че хлябът всъщност може да се прави в домашни условия"

За семейната трапеза хлябът е нещо задължително, смятат и самите родители, според които децата от малки трябва да научат как той стига до масата.

"Важно е все пак да види как се полага труд за нещо, което все пак се консумира накрая, което е нужно във всяко семейство. Все пак хлябът трябва да присъства на всяка маса, той е нещо свято. Аз също правя и изключително и повече залагам да си го направя сама", казва Елена Стоянова

В края на урока хлебчетата, приготвени от детските ръце, бяха изпечени и всеки от участниците получи своето творение.

А малкият Николай обясни как едно практическо занимание може да помогне на децата да се откъснат малко от натоварената си учебна програма: "Много ми беше интересно и също се радвам, че научих как се прави хляб."

Така първият истински досег с хляба направи щастливи второкласниците, които бяха само част от децата на Пловдив, посетили Къщата на пекаря в Стария град.