Инициативите на омбудсмана Мая Манолова

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Очевидно става дума за огромна несправедливост, за непазарна цена на черешовите цветове, за извиване на ръце от страна на прекупвачите, производителите, търговците по отношение на производителите и това не се наблюдава за първа година. В този процес продължава да има две страни, които са в отношение силен срещу слаб, властен срещу подчинен, което в крайна сметка води до изкривяване на пазара", каза Манолова.

Тя бе категорична, че цената от 60 ст./кг череши не е пазарна цена и решението според омбудсмана е сдружаване на черешопроизводителите.

"Те искат да се сдружават, защото това е единственият начин да си защитят ефективно интересите, просто имат нужда от подкрепата на държавата и на институциите. Това означава, след като ситуацията и тази година не се е променила, че не сме си свършили работата ние, институциите в България, за да подкрепим тези хора. Другата мярка би била подкрепа за всички, които искат да инвестират в преработвателния бранш и от страна на централната, и от страна на местната власт", каза Манолова.

Според омбудсмана цените ще бъдат различни, ако има повече преработвателни предприятия в районите, в които традиционно произвеждат череши, защото върху този пазар в момента също има монополни влияния.

Днес Мая Манолова организира приемна в Кюстендил, където ще приема сигнали за нередности от всякакво естество. Там тя ще разговаря с черешопроизводители, от които ще се информира изцяло за проблемите. Манолова работи за координирани действия с министерството на земеделието.

Омбудсманът очаква да набележи мерки съвместно с миньорите, чрез които те да бъдат подкрепени при предстоящото съкращение в рудник "Бобов дол".

"Важно е Агенцията по заетостта, с която институцията ми работи много добре и която е реагирала много адекватно в предни случаи на съкращения, включително и на миньори, да се намеси отново, да изпрати свои изнесени екипи на място, така че случаят на всеки миньор, на всеки работник в рудника да бъде разгледан индивидуално, така че да му се предложат възможности за друго работно място в Дупница, Кюстендил, София, някъде в региона, което отговаря на неговата квалификация. Също така да се включат в действие многобройните програми, с които разполага Агенцията за преквалификация за натрупване на допълнителни умения", каза Манолова.

"Това ще бъде тежка драма за Бобов дол, готова съм да прекарам колкото време е необходимо, за да помогнем на тези хора да вземат живота си в ръце. Ще има огромен проблем с тяхното пенсиониране през следващата 1 година", продължи омбудсманът.

Вчера Мая Манолова пък се срещна и с протестиращите родители на деца с увреждания и с хора с увреждания.

"Тези хора са герои, те се грижат за децата си с минимална подкрепа от институциите в България и въпреки това - не се отказват. 2 години моят екип работи заедно с тях за приемане на Закон за личната помощ, който да регламентира по справедлив начин асистентската грижа. Ние сме изработили законопроект, работим по него повече от 1 година. Основните положения са свързани с необходимостта на един човек с увреждания от лична помощ да се преценява след индивидуална оценка. В момента парите се раздават на калпак. Да се прекрати проектния принцип в асистентската грижа, тъй като няма устойчивост. Човекът с увреждане сам трябва да може сам да избере своя асистент, както и да посочи от какво точно съдействие има нужда", каза омбудсманът.