Подправките като лекарство и най-странните от тях

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Подправките са онази малка магия, която придава завършен вид на всеки продукт или ястие. Те събуждат сетивата и създават неповторим момент със своята уникалност. В древността са ценели подправките като златото, а онзи който е имал на трапезата си сол, бил заможен и уважаван господар.

Археолозите дори доказват, че за притежанието на подправки са се водили много повече войни, отколкото за други съкровища. Тъй като са много трайни и ценни, около подправките витаят и много легенди, свързани с магическите им и лечебни сили. Смятало се, че ароматните корени и треви растат в самия Рай. В древен Египет освен с лечебна цел, използвали подправките и в най-важните ритуали, свързани със задгробния живот. Открити са много мумии на заможни хора, специално обработени с подправки. Траките използвали омайните им аромати в своите ведически ритуали. А в Средновековието само владетелят имал право да седи до солта.

Някои от най-великите географски открития са направени именно в преследването на екзотичните подправки: например пътуванията на Марко Поло, Магелан, Колумб. Докато приготвяме своите ястия и днес, подправките ни пренасят в далечни страни, без да напускаме кухнята. Изследователите на древните митологии доказват, че подправките са били известни и дори преди самото създаване на света. Според Асирийците първата позната подправка е сусамовото семе. Когато боговете се събрали, за да създадат Земята, те пиели вино от сусамови семена. Според китайската митология човечеството се научило да употребява билките и подправките от мъдрия император Шен Нун, управлявал преди 5000 години. По-късните лечители се позовавали постоянно на неговата книга за действието на билките и подправките и я цитирали. Така до наши дни се запазило старото знание. В Библията се разказва за посещението на Саавската царица при цар Соломон, когато тя му поднесла “120 мерки злато, много подправки и скъпоценни камъни”. Това се е случило около 1000 г. пр. Хр. От финикийците, които въртели търговия из цялото Средиземноморие, гърците възприели не само писмеността, но също и много подправки. Според легендата Клеопатра използвала “твърде възбуждащи ястия”, за да съблазни Цезар. А огромни количества шафран били посипани по улиците на Рим за посрещането на Нерон при влизането му в града. Известният с медицинските си трудове Хипократ включва и подправките сред лечебните средства, които описва.

Основното предимсттво на подправки пред лекарствата са намалените странични ефекти, дължащи се на ниската концентрацията на активни вещества. Подправките са и чудесно средство за бързо облекчаване, тъй като се абсорбират светкавично. Единственият им недостатък е, че поради насипното състояние, трябва да бъдат прецизно премервани, дозирани и съхранявани.

Научни изследвания през последните десетилетия потвърждават, че куркумата има антиоксидантни, противовъзпалителни, антивирусни, антибактериални, противогъбични и противоракови свойства, поради което се използва при различни злокачествени заболявания, диабет, алергии, артрит, болест на Алцхаймер и други хронични заболявания.

Лютият червен пипер съдържа основно капсицин, който определя лютивия му вкус. Капсицинът предизвиква намаляване на апетита и увеличаване на изгарянето на мазнините, поради което се използва в хранителните добавки за отслабване. Канелата съдържа множество съединения с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да намалят вероятността от клетъчно увреждане и поява на хронични заболявания. Предпазва от рак. Карамфилът е изключително богат на антиоксиданти, като евгенол, кемпферол, флавоноиди и рампетин. Евгенол предизвиква блокиране на COX-2 ензима, който причинява възпаление.Карамфилът също има силно изразени противогъбични свойства в организма. Подобно на много противовъзпалителни средства, розмаринът действа чрез инхибиране на синтеза на простагландини, протеините, които предизвикват широко разпространено възпаление.

Джинджифилът съдържа мощен антиоксидант 6-gingerol, който инхибира производството на свободни радикали, причиняващи възпаление и болка. Джинджиролите от джинджифил са съединения, които действат като нестероидни противовъзпалителни средства и облекчават болката при артрит и т.н.

Ако за нас е традиция да посрещнем гостите си с хляб и сол, то за един филипинец е напълно нормално да ви нагости с бананов кетчуп! Тази особена каша, приготвена от банани, захар и оцет, се появила около Втората световна война, когато във Филипините липсвали домати. Местните толкова свикнали с вкуса й, че днес е най-традиционната барбекю подправка там.

В Япония задължително ще добавят към ориза ви малки смрадливи кубчета от ферментирала извара.

В Корея ще овкусят супата ви със специален сос, приготвен от вътрешности на риба. Наричат подправката Жеот-гал и я смятат за особено полезна и вкусна, ако е направена от ферментирала риба, хайвер и черва.

Няма Холандец, които да не премлясква лакомо като чуе за тъмен Мар-майт. Това странно слузесто нещо се прави от отпадъчните продукти на пивоварната индустрия. Добавят му мая и лимон и го хапват върху препечена филийка.

Да им е сладко!

Акценти