Политически алгоритми - коментар на Нено Димов и Живко Георгиев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

ГЕРБ и Обединените патриоти преговарят за съставяне на правителство. От изявленията до момента става ясно, че двете формации първо работят върху обща и подробна управленска програма и след като постигнат съгласие по нея, ще разговарят за конкретни министри. БСП пък бетонираха с решение на Националния съвет позицията си, че в голяма коалиция с ГЕРБ няма да участват.

С Нено Димов, политолог от Института за дясна политика, и Живко Георгиев, социолог, коментирахме възможно ли е друго мнозинство в НС, освен това между ГЕРБ и Патриотите, след решението на Националния съвет на "Позитано" и след категоричните изявления на Борисов, че коалиция с ДПС е невъзможна, и на Нинова, че "трета грешка с ДПС няма да бъде допусната".

По думите на Живко Георгиев това, към което се върви, е най-логичното при тези резултати от изборите. В този парламент няма да се получи летящ старт на което и да е правителство, но поне може да вдъхне малко надежда и упование в началото на мандата си. После ще се премине към рутината на управленските действия, очерта той и допълни, че не вижда управленски капацитет за нещо ново в българския обществен живот.

Обективно погледнато единствената възможност за стабилно мнозинство - това е коалиция между ГЕРБ и Обединените патриоти, защото за правителство на малцинството липсват доста народни представители, коментира на свой ред Нено Димов и допълни, че това не е посока, в която ще се върви. Той акцентира върху това, че силната опозиция, която се очертава в парламента, ще бъде гарант за силно управление.

Ще има ли нужда да се ревизират някои от решенията на служебния кабинет и имало ли е натиск от страна на президентската институция върху правителството на Огнян Герджиков - вижте коментарите на събеседниците във видеото.