Политически маневри преди изборите за президент

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Новият политически сезон започва с обещанието да е горещ поне до президентскит избори. В ляво жегата започна от ляво, а в последната седмица повиши температурата до точката на кипене след като БСП и АБВ се разминаха по пътя към обща кандидатура. Реформаторите също още не са решили кой да бъде кандидат-президент и дори отмениха насрочения за днес Изпълнителен съвет, който трябваше да вземе окончателното решение. ГЕРБ пък обявиха, че тяхната двойка президент-вицепрезидент е ясна, но ще съобщят имената им след 20 септември. В "зеленото" студио на "Денят започва" са социологът Татяна Буруджиева и проф. Михаил Константинов.

Татяна Буруджиева смята, че поведението на ГЕРБ показва неглижиране на кампанията, на дебатите преди президентските избори в момент, когато около България ври и кипи. Тя не очаква да се състои реален политически дебат в 20-те дни, които ще останат за фактическата кандидат-президентска кампания. В този смисъл изборът "отсега се обрича да бъде на тъмно". Буруджиева се учудва защо кандидатите, които вече са номинирани, все още не са започнали кампания. Кампаниите, според нея не се водят само, за да има сбълъсъци между кандидатите на отделните сили, а за да изказват тези и да спечелят доверието на гражданите. Затова ако гласоподавателите са апатични, то това е следствие от късните номинации.

Според проф. Михаил Константинов в тази ситуация се очертават зве големи кандидатури - на БСП и на ГЕРБ и една по-малка - вероятно на АБВ. Реформаторският блок и преброяването на неговите избиратели, по очакванията на Константинов, ще бъде с Патриотичния фронт за третото място. Константинов предполага, че левицата ще се обедини най-вероятно на 13 ноември, защото ген. Радев вероятно ще стигне до балотаж. А балотаж ще има най-ммалко заради това, че на първи тур няма да гласуват 3.5 млн. души, убеден е професорът.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад