Политическите въпросителни от седмицата - Андрей Райчев и Харалан Александров

Темите в това издание на предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Не така стои въпросът с еврото. Еврото ни трябва. Хората се опасяват, че с няколко процента могат да се вдигнат цените. Това е възможно, но еврото би ни вкарало необратимо вътре, на първа скорост. И за двете чуваме ясно "не" - като за Шенген е съвсем ясно, а за еврото има все още някакви шансове. Това показва докъде сме се докарили като имидж, продължи Райчев.

По думите му за България едва ли ще има по-добра въшнополитическа ситуация скоро - да е "отличник на Източна Европа", има "положителна роля в Западните Балкани" и диалог с Турция.

По-добре няма да стане. Въпреки всичко ни казват "не"... 30-годишните доноси, които българи правят срещу българи са изиграли своята роля, заключи социологът.

Харалан Александров се съгласи, че по-важното за нас е влизането в еврозоната.

Пасивите ние ги консумираме от години... За мен приемането ни в еврозоната ще бъде крупен успех, каза той.

Социалният антрополог призна, че по темата "Шенген" е раздвоен.

Наистина това е символен акт, наистина очакваме да ни бъдат признати усилията, което е разбираемо. Това е разговор, който тече едновременно на две нива - бюрократично и политическо. Ако на политическо ниво отговорът е "Добре дошли сте...", очевидно на инстуционално ниво е "Имате много работа да свършите". Това е толкова видимо! Тази надежда, че ще ни заобичат без да сме си свършили работата, снема отговорността от нас. Очевидно е, че българската инстуционална система не е в цветущо състояние, в частност правосъдната система, че има много неща в областта на сигурността, които трябва да се направят в един свят на изострящи се противопоставяния, коментира Александров.

Според него доброто възпитание на европейските лидери и личните контакти на премиера Борисов правят така, че "тези послания идват мека, даже много по-меко отколкото заслужаваме".

Какви теми още анализираха в студиото на предаването Андрей Райчев и Харалан Александров вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад