Проф. Дашева: Повече от 7 дни са нужни за адаптация на състезателите в Пьонгчанг

Темите в това издание на предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кондицията е един от факторите, от който ще зависи успехът на състезателите, но не само поддържането на кондицията. Проблемите, свързани с екстремните условия, в случая ниските температури и т.нар. леден дъжд, които се срещат в Пьонгчанг ще изискват и редица мерки от гледна точка на спортната медицина, т.е. стриктно трябва да се следи състоянието на спортистите, за да не се предизвикат различни дихателни проблеми, тъй като една от причините, които може да ги извади от състезание, това са проблеми, свързани с дихателната система, т. нар. бронхоспазъм, който може да се провокира в резултат на ниските температури, тъй като има известно свиване на съдовете, каза проф. Дашева.

Важна е и хидратацията на спортистите, тъй като с нея е свързан и транспорта на кислород към работещите мускули. Един от добрите индикатори за състоянието на спортистите е слюнката, където могат да се открият проблеми, които биха могли да настъпят в резултат на ниските температури. Сънят и психологическото състояние също са важни за здравословното състояние на състезателите.

Адаптацията на изток, където е Пьонгчанг е малко по-трудно отколкото адаптацията на запад. Принципно 7 часа часова разлика, 7 дни биха били достатъчни за адаптация към времевия стрес, но е факт, че на изток адаптационните реакции протичат по-бавно и може би повече от седем дни ще бъдат необходими, каза проф. Дашева.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад