Политологът Мария Пиргова: В събота изключването от БСП ще бъде факт

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Очаква се Националният съвет на БСП да гласува в събота прекратяването на членството в партията на Георги Първанов, Румен Петков и други социалисти, които стоят зад проекта АБВ, съобщиха от "Позитано" 20.

На заседанието те са поканени да обяснят мотивите си.

Още с напускането на Президентството Георги Първанов започна да критикува ръководството на БСП и се виждаше, че той ще се опита да оглави партията или да създаде своя формация, заяви в "Още от деня" политологът Мария Пиргова. "Върви към изключване и вероятно в събота изключването ще бъде факт. Може би ще бъдат изключени и членове на Националния съвет на БСП... Партията няма друг организационен път, по който да покаже отношението си към наличието на втора листа", прогнозира тя.

Според нея изключването на подкрепящите проекта АБВ ще бъде ясен сигнал към членовете, симпатизантите, електората на соцпартията, че партийното ръководство няма съмнение в своята листа, своята политика. Като политолог не съм чула някоя партия - нито у нас, нито по света, да се е представила на избори с две листи, подчерта Пиргова.

"Възможно е, ако на Движението АБВ не се обръща внимание, то да отмре", предположи тя и отбеляза, че от ГЕРБ, от десницата са започнали да обръщат внимание на проекта, а Георги Първанов вече е хвален. Нормално е десницата да се опита да се възползва от процесите вляво, а вляво трябва да бъдат категорични, добави политологът. "Партията-мандатоносител не трябва да показва слабост в момента, не трябва да показва съмнение в своята политика", убедена бе Пиргова.