Проф. Огнян Герджиков: Татяна Дончева и Минчо Спасов са силна кандидат-президентската двойка

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Европа е в криза, но тя няма да продължава вечно. Европа е с толкова стародавни традиции в областта на културата и политиката, винаги е играла възлова роля в световната политика и няма току-така да потъне, каза в "Денят започва с Георги Любенов" юристът проф. Огнян Герджиков - бивш председател на Народното събрание, в отговор на въпрос за кризата с бежанците. Той заяви, че "има нужда от реформиране на Европа", а като "убеден европеец" сподели, че за него бъдещето на Стария континент са Европейските щати.

Проф. Герджиков отбеляза, че е привърженик на задължителното гласуване заради "изкривената обстановка в България" - нашите избори са търговия с гласове, и това е "едно лекарствата". Но тук има два пропуска - задължителното гласуване трябваше да се въведе след промяна в Конституцията, а заличаването от избирателните списъци след две неявявания на избори без извинение е абсолютно несъвместимо с принципите на една правова държава, категоричен беше юристът. "Това си е лишаване от права. Това е елемент от гражданската смърт. Как така през 21 век в демократична държава ще лишаваш някого от права", реагира остро той.

На въпрос за отказа му към различни политически сили, заявили желание да го номинират за кандидат-президент, проф. Герджиков отговори, че те малко са го недценили. "Президентът на Република България трябва да има международна известност - аз нямам такава или е толкова скромна, че не си заслужава човек да я изтъква. Президентът е лице на страната и не може той да е неизвестен, не бива той да е неизвестен. Има достатъчно международно познати и признати личности у нас - на първо място е Симеон Сакскобургготски без всякакво съмнение, на второ място бих казал Ирина Бокова, Кристалина Георгиева, Елена Поптодорова, те са известни по света, тях ги познават, те са авторитет", обясни той.

Според него кандидат-президентската двойка Татяна Дончева - Минчо Спасов е силна номинация. И двамата са силни юристи, и двама следят всичко в политиката и имат огромна информация, и двамата нямат скрупули - директни и честни са в изказа си, и двамата са последователни. Така че имат сериозни шансове, коментира проф. Огнян Герджиков в отговор на въпрос за връщането на НДСВ на политическата сцена с кандидатирането на Минчо Спасов за вицепрезидент.