Предложение за промени в Изборния кодекс

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Отпадане на ограничението за разкриване на избирателни секции за чужбина и отчитане на гласовете, подадени за квадратчето "не подкрепям никого" като редовни са предложенията, които според ГЕРБ ще решат създадените проблеми. Гост в "Денят започва" беше Данаил Кирилов, председател на комисия по правни въпроси в НС. Попитахме го какво конкретно ще е предложението по отношение на квадратчето "не подкрепям никого".

Вчера изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела решение, в което се дават ясни указания на парламентарната група по кои въпроси да вземе становище. Първият въпрос е гласуването в чужбина. По него днес ще се внесат две предложения. Първото е за отпадане на ал. 5 на чл. 14 - разпоредбата, която урежда режима на образуване на избирателни секции извън страната. Това е разпоредбата, която е установявала режима от 35 избирателни секции, в коя да е дъжава в света. Предлага се да отпадне това правило, заради подозренията, внушенията, интерпретациите в обществото, че това правило ще ощети някого. За да няма съмнения в това, позицията на ГЕРБ ще е категорична по този въпрос и те ще настояват за премахване на това ограничение и правило да може в секции, в които има много избиратели, да се разрешава втора урна.

Втората група предложения са тези, свързани с отрицателния вот в квадратчето "не подкрепям никого". Приема се, че този вот е валиден и действителен. От ГЕРБ смятат, че при определяне на резултатите той трябва да бъде интерпретиран при абсолютно всички видове избори еднакво. Направено е предложение този вот да се отчита във всичките пет вида избора, без значение кои от тях са пропорционални и кои са мажоритарни. Кирилов обясни, че цялата истерия, която се създава, е абсолютно преднамерена. Дори да се окаже, че на втори тур "не подкрепям никого" има най-много гласове, то и тогава ще имаме избран кандидат.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад