Президентските избори в Севeрна Македония и Украйна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Очертава се втори тур на президентските избори в Северна Македония, предаде за Сутрешния блок на БНТ специалният пратеник Александър Марков. При 99% от преброените бюлетини Стево Пендаровси, издигнат от управляващата коалиция на социалдемократи и най-голямата албанска партия ДУИ получава, около 42,85%, а Гордана Силяновска-Давкова, издигната от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, получава 42,24%. Разликата между двамата кандидати е около 3000 гласа. Независимият албански кандидат Блерим Река е с 10%. Най-висока е била избирателната активност в източната и южната част на страната. Албанците масово не са гласували.

Важно е какво ще се случи между първия и втория тур на изборите, но това, за което не се говори, е ниската избирателна активност - под 40%, отбеляза Весела Чернева. И поясни, че в конституцията на страната е записано, че на втория тур освен мнозинството от гласовете на гласувалите кандидатът трябва да спечели при избирателна активност не по-малка от 40%/. В страната има проблеми с избирателните списъци, което беше забелязано още на референдума, и затова участието на изборите е хронично ниско. Много македонци са напуснали страната - според данни на Световната банка поне 1/3 от населението я е напуснало. Чернева предположи, че може да видим конституционна криза при втория тур. Според нея това е най-притеснителното, защото се очаква, че през юни Северна Македония ще получи евентуално дата за започване на преговори за членство в ЕС.

Коста Филипов също обърна внимание на тези 40% активност, записана в конституцията на страната, като подчерта, че това тревожи и македонските политици. На 5 май трябва да излязат тези 40 на сто от хората и да гласуват, за да е легитимен изборът на държавен глава.

Как преминаха и изборите в Украйна - вижте целия разговор.

Акценти