Владимир Чуков: Трябва да погледнем атентата в Шри Ланка в по-широк контекст

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Трябва да погледнем този атентат в един по-широк контекст. През този месец пострадаха религиозни обекти, които имаха невероятно силен обществен резонанс – нападението в Нова Зеландия и пожара в катедралата "Нотр Дам" в Париж. Това мнение изказа арабистът Владимир Чуков.

Буквално два дни след "Нотр Дам" беше заловен мъж с две туби бензин пред най-голямата катедрала в Ню Йорк - „Свети Патрик“, добави той.

Международният контекст не само че не трябва да бъде пренебрегван, трябва да се опитаме да видим вътрешната среда в Шри Ланка и респективно процесите в световен мащаб.

Владимир Чуков коментира, че атентатите в Шри Ланка носят почерка на Ислямска държава, въпреки че до момента никой не е поел отговорност.

Установена е връзка с осем български граждани в Шри Ланка. Те са на сигурно място, съобщи Емил Миланов – консул на Република България в Делхи. Шестима от тях са в хотел в столицата Коломбо, а двама на 100 километра. Ситуацията в Шри Ланка постепенно се нормализира. Въведеният вчера полицейски час в столицата вече е отменен.