Президентът на КНСБ: Средна заплата от 1950 лева до 2022 г. е възможна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Пламен Димитров: За последните 7-8 години средната работна като числа е стигнала почти двойно увеличение, около 90% е увеличението в номинален план. Естествено проблемът на България са неравенствата и продължават да бъдат такива, особено сред работещите всъщност, защото 2/3 от всички работещи получават работна заплата до средната и под нея, т.е. хубаво, че расте средната, но ниските доходи не растат с тези темпове.

Достигане на средна заплата до 1950 лв в България е възможна, ако през следващите четири години се запазят сегашните темпове на увеличаване на доходите, прогнозира президентът на синдиката КНСБ.

Пламен Димитров: Нашата прогноза е, че ако доходите растат между 12 и 15 процента до 2022 г., от 1200 лв, колкото е сега средната заплата в страната - ще достигне до 1900-1950 лв.

През миналата година реалното увеличение на доходите у нас е било между 40 и 100 лв., след приспадане на инфлацията.

Димитров посочи, че интересът на синдиката е по-бързо увеличаване на по-ниските доходи.

Пламен Димитров: Това, което искаме е за нископлатените работници да има ускорени стъпки и повече увеличение.

В момента две трети от работещите получават заплата до средната и под нея, а работещите бедни устойчиво са между 600 и 800 хиляди. 440 000 души са на минимално възнаграждение.

Според Димитров единна европейска минимална заплата не може да има. Става дума само за общи критерии за определяне на европейски минимални заплати, подчерта той.