Приоритетите пред служебното правителство - бившите социални министри Христина Христова и Тотю Младенов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За приемствеността в социалната политика, политиката по заетостта и политиката по доходите в "Денят започва" говориха бившите социални министри Христина Христова и Тотю Младенов.

Времевият период на служебното правителство е много кратък и трябва да се концентрират в социалния диалог, защото в индустриалните отношения между труда и капитала има проблеми, особено в малките и средни предприятия. Най-добрият начин да се решават те е с ефективен социален диалог на всички нива - на национално ниво, на ниво отрасъл и на ниво фирма, подчерта Младенов. За него от голямо значение е на места да се възстанови доверието между труда и капитала, особено в средните и малки предприятия, за да може фирмите да се конкурентоспособни и да разполагат с квалифицирани кадри.

Христина Христова каза, че е "служебното правителство би могло да направи нещо, което не направиха в последните 10 години няколко правителства". Според нея има много становища как автоматично да се изчислява минималната работна заплата, както е в около 20 страни-членки на ЕС, но е липсвала политическа воля, за да се реши този проблем. Ако служебният кабинет има управленска воля, би могло да се приеме механизма за определяне на работната заплата, отбеляза тя. Христова добави, че е във възможностите на това правителство  "внимателно да прилага националния план за заетост" и уточни, че структурата на безработицата у нас показват тревожна тенденция - 18% от безработните са такива, които не могат да намерят първото си работно място, което е фактор в младежката безработица.

Какво още казаха в студиото на "Денят започва" Христина Христова и Тотю Младенов вижте във видеото.