"Природна аптека": Резенето и неговите семена

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В рубриката на "Здравето отблизо" - "Природна аптека", обръщаме внимание на малките бели глави на резенето, които се срещат все по-често по магазините у нас.

Резенето или, както го наричат още, див копър, копрец, полски копър, аптекарски копър, морач, на изток е по-познат като фенел или фенхел и често ползват семената му. Не случайно. Още древните египтяни и римляни са били убедени в невероятните му и многобройни свойства. Оказва се, че семената на резенето са изключително полезни и са прекрасен източник на селен. Селенът е отговорен за функцията на чернодробните ензими. Той детоксикира канцерогенните съединения в организма и потиска възпалителните процеси, като намалява риска от развитие на различни тумори.

В чудодейните семена се съдържат и големи количества витамин С и А и фолиевата киселина, която предотвратява развитието на туморни процеси, причинени от различни ДНК мутации. Фибрите в резенето пък се прикрепят към жлъчните соли и намаляват тяхната абсорбция в дебелото черво. Това спомага за намаляване на лошия холестерол. Калият в дивия копър пък намалява риска от смърт, причинена от исхемична болест на сърцето. Витамин В6 и фолиевата киселина предотвратяват натрупването на хомоцистеин. Той е отговорен за увреждането на стените на кръвоносните съдове и сърдечните заболявания. С няколко думи, резенето и най-вече неговите семена действат успокояващо, обезболяващо, антиоксидантно, противовъзпалително, бактерицидно, отхрачващо, спазмолитично и глистогонно.

Повишава отделянето на мляко при кърмачки, подобрява вида и цвета на кожата. Помага при намалени защитни сили на организма, главоболие и висока температура, намалено зрение, пресипнал глас, лош дъх, липса на апетит, нарушена сърдечната дейност и повишено артериално налягане, токсични поражения на черния дроб, защото спомога извеждането на токсините от организма, лошо храносмилане, колики, запек, метеоризъм, гастрит, бъбречно-каменна болест и цистит, гъбични заболявания, проблемна кожа и целулит.

РЕЦЕПТА: Една чаена лъжичка счукани плодчета от резене се запарват с една чаена чаша вряща вода. Оставя се да се охлади. Прецежда се и се изпива на 2-3 пъти. Препоръчва при възпаление на дихателните пътища, заради втечняването на бронхиалната секреция. Така приготвеният чай може да се използва за гаргара при болки в гърлото (фарнигит и ларингит). Жабуренето с него укрепва венците. Чай от див копър се е прилагал като спазмолитично средство срещу кашлица при коклюш и астма. За успокояване се дава чай от семена на копър на хиперактивни деца.