"Природна аптека": Селенът

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Селенът. Номер 34 в периодичната таблица. Селенът е най-важният елемент от антиоксидантната защита на организма. Той е микроминерал, с важни биологични и биохимични функции в живите организми поради уникалните си антиоксидантни качества и способността си да регулира метаболизма на щитовидната жлеза. Засилва имунната система на организма, неутрализира свободните радикали, не позволява развитието на ракови клетки в организма, предпазване от отравяне с тежки метали, помага за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Как да си набавим нужното ни количество от селен? Оказва се, че бразилският орех е най-концентрираният източник на селен сред храните. Учените са установили, че всекидневната консумация на бразилски орех е по-добър източник на селен, отколкото която и да е хранителна добавка. Трябва обаче да се консумират по една или две ядки ежедневно, за да се избегне прекомерно натрупване на селен в тъканите.

Други храни богати на селен са рибите (особено херингата), омарите, калмарите, също така доматите, гъбите и чесъна. Трябва да имате предвид, че Селена в храни от растителен произход се усвояват от човека до 60-80%, а в продукти от животински произход – само 8,5-25%. Просто организма ни се затруднява да раздели на селена от животинските протеини. Затова може да опитате и с ечемик, слънчоглед, синапени семена и овес и колкото по-често е в менюто ви, толкова по-добре.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад